Monday, 9 August 2010

မုန္ ့လုပ္ေဆာင္း

ေႏြေရာက္လာေတာ့ မုန္ ့လုပ္ေဆာင္းလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ မုန္ ့လုပ္တတ္တဲ့သူကို
ေလာႏိုင္ငံက သူငယ္ခ်င္းနဲ ့လိုက္ေမးေပမဲ့ မရခဲ့ဘူး။ ေနာက္ေတာ့ သူ ့သူငယ္ခ်င္းေတြကို
ဖုန္းတဂြမ္ဂြမ္ဆက္ေမးရာက တစစီရလာတဲ့နည္းပါ။ ၂ၾကိမ္၊၃ၾကိမ္ေလာက္ ၾကိဳးစား
ၿပီးမွ အဆင္ေျပလာတဲ့ နည္းေပါ့။
လုပ္တတ္သြားေတာ့လည္း ခပ္လြယ္လြယ္ေလး၊ ျမန္ျမန္ေလး လုပ္လို ့ရသြားပါတယ္။
ဦးေသာမတ္စ္လည္းၾကိဳက္ေတာ့ မၾကာမၾကာလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

လိုအပ္တာေတြကေတာ့
ဆန္မႈန္ ့ ၂၀၀ ဂရမ္
အာလူးမႈန္ ့ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း ( ေမာက္ေမာက္)
ထံု လက္တဆစ္ တ၀က္ခန္ ့ ကို ေရ 50 mlေလာက္နဲ ့ ညအိပ္ စိမ္ထားပါ။
ဆူးေမႊးရြက္ အထုပ္ တ၀က္(သို ့) တထုပ္ ၊ ေထာင္းၿပီးအရည္ညွစ္ပါ။
(ဆူးေမႊး အရသာရွိတဲ့ အရည္ နဲ ့အစိမ္းေရာင္အမႈန္ ့သံုးလည္းရပါတယ္။)
ထံုးရည္ ၊ ဆူးေမႊးရည္၊ ေရ စုစုေပါင္း 1100 ml
ေရခဲတံုး အတံုးၾကီး၂တုံး ခန္ ့ခဲထားပါ။
ဆား အနည္းငယ္
လုပ္ပံုကေတာ့
ဆန္မႈန္ ့၊ အာလူးမႈန္ ့၊ဆားတို ့ကိုေရာပါ။ ထံုးရည္ ၊ ဆူးေမႊးရည္၊ ေရ ကို ထည့္ပါ။
အမႈန္ ့မ်ားေၾကသြားေအာင္ေမႊေပး(ေျခေပးပါ)။
ၿပီးရင္ ၾကိဳပါ။ အဆက္မျပတ္
ေမႊေပးပါ။ ေမႊလွ်င္ တဖက္ထဲေမႊေပးပါ။ ေတာ္ေတာ္ေလးပစ္တဲ့အထိၾကိဳရပါမယ္။
မုန္ ့သားေျပာင္တက္လာတဲ့အထိေမႊေပး(ၾကိဳေပး)ေနပါ။
ဇလံုၾကီးၾကီးထဲမွာေရခဲတံုးကိုေရစိမ္ထားပါ။
ၾကိဳထားတဲ့မုန္ ့ႏွစ္ကို ေရခဲေရထဲ ညွစ္ထည့္ပါတယ္။
က်မကေတာ့အာလူးညွစ္တာနဲ ့ညွစ္ပါတယ္။
အလည္အလတ္ ဇကာနဲ ့ဆို အေနေတာ္ေလာက္ပါပဲ။သတိျပဳရန္မ်ား

ထံုးမ်ားလွ်င္ အာတတ္ပါတယ္။ အရည္ၾကည္သာသံုးပါ။
မုန္ ့ၾကိဳလွ်င္ တဖက္ထဲေမႊပါ။ မုန္ ့သားတက္တဲ့အထိၾကိဳေပးပါ။
( Duisburg က မမ မုန္ ့လုပ္တာအဆင္ေျပပါေစ...)

30 comments:

Unknown said...

thanks,,shinlay...i want to try it....thanks again

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
စူးနွယ်လေး said...

မုန္႔လက္ေဆာင္း ငယ္ငယ္တုန္းကပဲ စားျဖစ္တယ္
မ႐ွင္ေလး ဘာနဲ႔လုပ္စားတာလဲ အုန္းႏို႔နဲ႔လား က်မေတာ႔ ငယ္ငယ္ကစားေနက် အျဖဴေရာင္ကို ထန္းလ်က္နဲ႔ဟာ ပိုႀကိဳက္တယ္
ငယ္ငယ္က အဖြားက ထန္းလ်က္က ေဆးျဖစ္တယ္ဆိုၿပီး တိုက္လို႔ေလ :)

Myint said...

Ei, Thanks, thanks, thanks. I will try it again till I get the right one.

Anonymous said...

မုန္႔လက္ေဆာင့္ကို ထန္းလွ်က္ရည္က်ဲ ထဲထည့္ ေကာက္ညွင္းေပါင္းေလး နည္းနည္းထပ္ေရာၿပီး အေပၚက ႏွမ္းေထာင္းေလးၿဖဴးၿပီး အံုးသီးဆံတင္ထားတာေလ.... မႏၱေလး အညာဖက္မွာေတာ့ မုန္႔လက္ေဆာင့္ နံကထိ ေခၚတယ္ဗ်။ မုန္႔လက္ေဆာင့္ နံကထိ စားခ်င္တာ ႀကာၿပီဗ်။
မလုပ္တတ္လို႔.... အခုနည္းသိၿပန္ေတာ့ ထံုးေရႀကည္ စိမ္ရမတဲ့.... :D
ထံုးက ေရႊထက္ ႐ွာရတာ ခက္တယ္။
ထံုးကို ဘယ္သြား ႐ွာရမယ္မသိ.... :P

မိုးစက္ပြင့္ said...

မုန္႕လက္ေဆာင္းကို ကိုယ္တိုင္မလုပ္တတ္ေပမဲ့ ေသာက္ရတာၾကိဳက္တယ္... စူးႏြယ္လိုပဲ အျဖဴေရာင္အဖတ္ကို ထန္းလ်က္ရည္က်ဲက်ဲနဲ႕ ေသာက္ရတာၾကိဳက္တယ္... အုန္းႏို႕ထက္ အုန္းသီးျခစ္ဖတ္ကေလးျဖဴးျပီး ႏွမ္းေစ့ေလးျဖဴး ေသာက္ပါတယ္... ဇီဇာေၾကာင္တယ္ပဲဆိုဆို ပန္းကန္နဲ႕ ဇြန္းနဲ႕ ခပ္ေသာက္ရတာထက္ ဖန္ခြက္ေလးထဲက ေမာ့ေသာက္ရတာ ပိုအရသာရိွတယ္ဗ်.......

မီးမီး said...

က်မေတာ့ထန္းညက္နဲ့ေျမပဲဆံေထာင္းေလးနဲ့ဆို
..ဂြတ္ဘဲ

Anonymous said...

မမ
ဂ်ာမနီကေန ရန္ကုန္ကို
ုဖုန္းဆက္ဖို႔ ဘယ္ ဖုန္းကဒ္ ဝယ္ရမလဲ သိလားဟင္။ ညီမ မသိလို႔ပါ။

လိုင္းဖုန္းက ေစ်းလည္းႀကီးလိုက္တာေနာ္။၂ေယာက္သံုးတာမို႔ ဖုန္းကဒ္နဲ႔ ဆက္ရတယ္ ေျပာလို႔ပါ။

ေက်းဇူးျပဳၿပီး ေျပာျပပါေနာ္။

Anonymous said...

ဟုတ္တယ္ ဟုတ္တယ္ မိုးစက္ေျပာသလိုပဲ....
အုန္းႏို႕ထက္ အုန္းသီးျခစ္ဖတ္ကေလးျဖဴးျပီး ေသာက္ရတာႀကိဳက္တယ္..ႏွမ္းနဲ႔ေတာ႔ မေသာက္ဖူးဘူးလို႔ ထင္တယ္ မမွတ္မိေတာ႔ဘူး
ေရခဲမသံုးပဲ ေျမအိုးထဲက ေအးစိမ္႔ေနတဲ႔ထန္းလ်က္ရည္ေလးနဲ႔ပဲ ေသာက္ခ်င္တာ
အညာကို လြမ္းလို႔

စူးႏြယ္

T T Sweet said...

မုန္႔လက္ေဆာင္း ၾကိဳက္ပါတယ္။ ၿပီးခဲ႔တဲ႔ တန္ခူးက ေရႊရင္ေအးလုပ္တာ မုန္႔လက္ေဆာင္းဖက္မပါဘူး။ မလုပ္တတ္လို႔။ ဒီမွာ ဆြမ္းေမႊးရြက္ (pandan leaf)အရမ္းေပါတယ္။ နဲနဲ အရင္စမ္းလုပ္ၾကည္႕ဦးမယ္။ ေက်းဇူး ရွင္ေလး။

Anonymous said...

ေႏြရာသီနဲ႕ မုန္႕လက္ေဆာင္းနဲ႕ သိ္ပ္လိုက္တယ္ေနာ္၊
ငယ္ငယ္တုန္းက အျဖဴေရာင္နဲ႕ ထန္းညွက္နဲ႕စားတာ၊
သၾကၤန္ပဲြေတြမွာေပါ့၊ ေတာင္ၾကီးဖက္မွာ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းေတြတက္ၾကေတာ့ စတုဒီသာမွာ မပါမျဖစ္ပဲ၊

Anonymous said...

မမေရ ဖုန္းကဒ္အေၾကာင္း အခ်ိန္ရရင္ သိရင္ ေျပာျပပါေနာ္။ ရန္ကုန္ ဖုန္းဆက္ခ်င္လို႔ပါ။ မမစူးႏြယ္ ေရးတဲ့ ေဆာင္းပါး ဖတ္တယ္။ ဘယ္ကဒ္လည္း ဆိုတာ မေရးထားေတာ့ မသိရဘူး။ မမစူးႏြယ္ေရ ဘယ္ကဒ္နဲ႔ ေခၚရတာပါလဲ ေျပာျပပါအုန္းေနာ္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

Shinlay said...

က်မကေတာ့ ဖုန္းကဒ္နဲ ့မဆက္ထူးပါဘူး။
0198 ခံၿပီးဆက္ရင္ 18,..Ct ေပးရပါတယ္။

Shinlay said...

ဖုန္းကဒ္: က်မသူငယ္ခ်င္းကေတာ့ ဒီလိုေရးေပးပါတယ္။
Normally i used BULL card. MAXI card. It cost 5 Euro pro card. We can speak sometimes 20Min. and sometimes 15Min. or 10Min.
i use only ''Low Rate VOIP''. You can free download online. you have to open one account there. Then you can buy online with your Bank account number. If you buy 10EU card you have to pay 2.50EU for charges. So that altogether 12.50EU. With that u can speak with ur Handy and also without Handy. But u have to use ur Handy Nr.For Myanmar 1minute cost 22Cent. If you have Homezone Nr. u can speak free inside Germany. For me i can speak with this 12.50EU 3 or 4 times and more long time with my parents.
http://www.lowratevoip.com/en/index.html

Anonymous said...

ဖုန္းကဒ္အေၾကာင္း အေပၚမွာေမးထားတဲ႔ ညီမအတြက္.....

က်မဆက္တာ Global Tel ဆိုတဲ႔ကဒ္နဲ႔ပါ...အဲလိုနာမည္ကလည္း ဆင္တူယိုးမွားဆိုေတာ႔ အ၀ါႏုေရာင္ေလးသမ္းတဲ႔ ကဒ္ကိုေ႐ြး၀ယ္ယူပါ...တကဒ္ကို ငါးယူ႐ိုက်ၿပီး ၃၃ မိနစ္ေျပာလို႔ရတယ္...တမိနစ္ကို ၁၅.၂ ျပားေလာက္က်တာေပါ႕..တခါတေလ ဘာလို႔မွန္းေတာ႔မသိ မိနစ္ေလးဆယ္ေလာက္ ေျပာလို႔ရပါတယ္..ဒါဆို ၁၂.၅ျပားပဲ က်ေတာ႔တယ္...
အရင္ကေတာ႔ ကဒ္မသံုးပဲ ေ႐ွ႕ကနံပါတ္ခံဆက္ဖူးပါတယ္...ေစ်းအေပါဆံုးနံပါတ္က၁၆...၁၇ ျပားေလာက္ဆိုေပမယ္႔ က်မအေတြ႕အၾကံဳကေတာ႔ အဲဒီနံပါတ္ေတြ ေ႐ြးရင္ ဘယ္ေတာ႔မွ မ၀င္ပါဘူး..ဒါေပမယ္႔အဲဒီမ၀င္တဲ႔မိနစ္ကို ပိုက္ဆံေပးရပါတယ္..ဆက္လို႔၀င္သြားတာ သိပ္႐ွားပါတယ္....ဒါနဲ႔မတတ္ႏိုင္ေတာ႔ ေစ်းပိုႀကီးတဲ႔ နံပါတ္နဲ႔ေခၚမွ ေခၚတိုင္းခ်က္ခ်င္း ၀င္ေတာ႔တယ္..ေစ်းကေတာ႔ တမိနစ္ကို ၃၂ ျပားေပးခဲ႔ရတယ္...
မႏွစ္က ႏို၀င္ဘာကတည္းက အဲလိုဆက္လို႔ရတဲ႔ဖုန္း အိမ္မွာမယူေတာ႔လို႔ အခုေတာ႔ ကဒ္နဲ႔ပဲ ေျပာလို႔ရေတာ႔တယ္...ေျပာစရာ႐ိွမွ ဆက္ၿပီး ဆက္ရင္လည္း တခါတည္း ကဒ္ကုန္ေအာင္ ေျပာလိုက္တဲ႔ နည္းကိုသံုးတယ္...ခ်န္ထားရင္ ထိန္းသိမ္းခဆိုၿပီး မိနစ္ေတြစားသြားလို႔

Viel Spaß beim Telefonieren!!

စူးႏြယ္ေလး

ဇြန္မိုးစက္ said...

ဇြန္လည္း မုန္႔လက္ေဆာင္း ႀကိဳက္တယ္။ တစ္ခါမွေတာ့ ကုိယ္တုိင္လုပ္မစားဖူးဘူး။ :D

Anonymous said...

ေက်းဇူးပါ မမစူးႏြယ္ ေက်းဇူးပါ မမရွင္ေလး

ခုေလးတင္ပဲ သြားဝယ္တယ္။ အာဖရိကန္ ဆိုင္မွာပါ။ No 1 က ျမန္မာအတြက္ အေကာင္းဆံုးေျပာၿပီး ေရာင္းလိုက္တယ္။ ၅ ယူရုိကို ၆ မိနစ္ေျပာနိုင္တယ္ ေျပာၿပီး ၂မိနစ္နဲ႔ ကုန္သြားတယ္ ငိုခ်င္လိုက္တာ။ ဒီလိုမွန္းသိရင္ အိမ္ဖုန္းနဲ႔ ဆက္ပါတယ္။

ခု မမတို႔ ေျပာတဲ့ ဖုန္းကဒ္ သြားဝယ္ပါအုန္းမယ္။
မဆိုင္တာ ဝင္ေရးလို႔ စိတ္မရွိပါနဲ႔ေနာ္ မမရွင္ေလး။

ဘယ္ေမးရမွန္း မသိလို႔ပါ။

Anonymous said...

မမစူးႏြယ္ ဖုန္းကဒ္ပံုေလး ဘေလာ့မွာ ခဏ တင္ေပးလို႔ ရမလားဟင္။ ေက်းဇူးပါ ေနာ္။

rose of sharon said...

I like it but cannot find some ingredients here, Thanks for sharing :)

nu-san said...

အမမုန္႔လက္ေဆာင္းက တကယ္စားခ်င္စရာပဲ.. က်ေနာ္တုိ႔ အဘြားနဲ႕ အေမက ရြာမွာေနေတာ့ အဲဒီလုိ ျမန္မာမုန္႔ေတြ ကုိယ္တုိင္ လုပ္ေရာင္းတာ.. မုန္႔လက္ေဆာင္းဆုိလည္း သူတုိ႔ ကုိယ္တုိင္လုပ္တယ္.. ဒါေပမယ့္ က်ေနာ္ မလုပ္တတ္ဘူး..ဒီမွာ လုပ္မလုိ႔ ေမးေတာ့လည္း သူတုိ႔က အဆင္ေျပမွာမဟုတ္ဘူးဆုိျပီး နည္း မေျပာျပေပးေတာ့ဘူး.. အခုေတာ့ အမ နည္းကုိ သုံးျပီး ရန္ကုန္ျပန္ျဖစ္မွ ထုံး ၀ယ္လာျပီး စမ္းၾကည့္မယ္.. :))

Anonymous said...

မမစူးႏြယ္ေရ
ေက်းဇူး အရမ္းတင္ပါတယ္။ ခဏခဏ လာၾကည့္တယ္။ ဖုန္းကဒ္ပံု တင္ထားမလားလို႔ပါ။

မမစူးႏြယ္ စီေဘာက္စ္က ညီမဆီမွာ အတံုးေတြ အကြက္ေတြပဲ ေပၚေနတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဒီမွာပဲ ျပန္ေရးလိုက္ပါတယ္။

ဒီပံုစံကဒ္ေလးမွာမွ အဝါနုေရာင္ ဝယ္ရမယ္ေပါ့ေနာ္။
ေနာက္ တေရာင္က ဘာအေရာင္လည္း မသိဘူးေနာ္။

ေက်းဇူးပါ မမစူးႏြယ္။

မမရွင္ေလး ကိုလည္း ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ္။

Anonymous said...

ဖုန္းကဒ္ေမးတဲ႔ညီမေရ...

တို႔ဘေလာ႔ဂ္မွာ တင္ထားေပးတဲ႔အေရာင္က အ၀ါႏုေရာင္ပါပဲ..အဲဒီပံုနဲ႔ အေရာင္ အတိုင္းသာ၀ယ္ပါ..(အျပင္မွာေတာ႔ အေရာင္က နည္းနည္းေတာ႔ ပိုေတာက္မွာေပါ႕ေနာ္...) မသိခင္က ဆိုင္႐ွင္ကို နာမည္ပဲေျပာလိုက္တာ အျပာေရာင္ကဒ္ ရလာဖူးတယ္..မိနစ္နည္းနည္းေလးပဲ ေျပာရတယ္...ဒါနဲ႔ ဆိုင္မွာျပန္ၿပီး မသံုးရေသးတဲ႔ အျပာကဒ္ေတြသြားျပန္လဲတာ ရလို႔ေတာ္ေသးတယ္..အ၀ါက ဗမာျပည္နဲ႔ ပိုကိုက္တယ္

စူးႏြယ္

Anonymous said...

ထံုးက ဘယ္မွာ၀ယ္လို့ရလဲဟင္..
အာရွကုလားဆိုင္မွာလား...

Shinlay said...

က်မက ထံုးကို ရန္ကုန္ကသယ္လာတာပါ။

Shinlay said...

Indian shop မွာရတယ္လို ့သူငယ္ခ်င္းကေျပာပါတယ္။

ခ်စ္ၾကည္ေအး said...

ထန္းညက္ေလးနဲ႔ ေသာက္ရင္ ရင္ေအးလို႔ ႀကိဳက္တယ္ အုန္းႏိူ႔နဲ႔ေတာ့ မႀကိဳက္ဘူး...

Crystal said...

အစ္မ ခ်စ္ၾကည္ေအးေျပာသလုိပဲ ထန္းညက္ရည္ေလးနဲ႔ ဖေယာင္းနံ႔ေလးသင္းေနတဲ့ မုန္႔လက္ေဆာင္းေလးကို ေသာက္ခ်င္လိုက္တာေနာ္ ဂလု...ဂလု။ က်ိဳက္ထီးရိုးေတာင္တက္တုန္းက ေမာေမာနဲ႔ ေသာက္ပစ္လိုက္တာကို သတိရလိုက္တာ။

Anonymous said...

အာလူးမႈန္ is same with tapioca strach?

Shinlay said...

ဒီမွာေတာ့ အာလူးမႈန္ ့ဆိုျပီးေရာင္းပါတယ္။ မုန္ ့ဖုတ္တဲ့အခါ။ ဟင္းအႏွစ္ျပစ္ေအာင္လုပ္တဲ့ေနရာမွာ သံုပါတယ္။ tapioca အမႈန္ ့လို ၾကိဳရင္ ခဲမသြားပါဘူး။

minmin said...

ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဗ်ာ။ရွာေနတာႀကာျပီ အခုမွေတြ ့တယ္။မုန္ ့လက္ေဆာင္းနဲ ့ မုန္ ့လုပ္ေဆာင္း လဲြေနတာကိုးဗ်။လမ္းညႊန္ေပးတဲ့ မဝတ္ရည္ ကိုလဲေက်းဇူးတင္ပါတယ္