Wednesday, 18 January 2012
ဂ်ာမန္ေတြဘာစားၾကသလဲ။
ျမန္မာျပည္ေရာက္ရင္ မိတ္ေဆြေတြကေမးေလ့ရွိတာက ဂ်ာမန္ေတြ
ဘာေတြစားၾကသလဲ ဆိုတာပါ။ ျမန္မာေတြက အစားအေသာက္စိတ္၀င္စား
ၾကေတာ့ တျခားလူမ်ိဳးေတြေရာဘာေတြစားၾကလဲဆိုတာသိခ်င္ၾကတာပါ။
က်မလည္း တျခားႏိုင္ငံကလူေတြနဲ ့ေတြ ့ရင္ သူတို ့ႏိုင္ငံမွာ ဘာေတြစားၾကသလဲ။
သူတို ့ရဲ ့ အထူးစပယ္ရွယ္အစားအစာကဘာလဲဆိုတာေတြေမးေလ ့ရွိၿပီး ၊
ၾကိဳက္မယ္ထင္ရင္စမ္းခ်က္ၾကည့္ရတာ၀ါသနာပါပါတယ္။
ဂ်ာမနီရဲ ့စားေသာက္မႈပံုစံဟာ ၁၉၅၀-၁၉၆၀ ႏွစ္ပိုင္းေတြမွာ ဧည့္အလုပ္သမားေတြ
ေရာက္လာမႈ၊ ခရီးသြားလုပ္ငန္းတိုးတက္လာမႈ၊ စက္မႈတိုးတတ္မႈေတြနဲ ့အတူ ေျပာင္း
လဲလာပါတယ္။ ရိုးရာအစဥ္အဆက္စားသံုးေနမႈ ပံုစံ ထဲကို အီတလီ၊ တူရကီ၊ျပင္သစ္
တို ့ရဲ ့အစားအစာေတြပါလာသလို၊ စက္မႈတိုးတက္လာတာနဲ ့ စည္သြပ္ဘူးေတြ၊
တာရွည္ခံအစားအစာေတြလည္းပါလာၿပီး ႏိုင္ငံတကာပံုစံ၀င္လာပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာရွိတဲ့ ေဒသအလိုက္အစားအစာေတြကေတာ့ ရိွျမဲရွိေနဆဲပါပဲ။
ဂ်ာမန္အစားအစာဆိုတာနဲ ့ အရင္ဆံုးေျပးျမင္မိတာက Sauerkraut ဆိုတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္
ခ်ဥ္ပတ္ပါ။ ဒါအျပင္ အသားေတြအမ်ားၾကီးစားေလ့ရွိတာရယ္၊ အာလူးၾကိဳက္ၾကတာရယ္ပါ။
ဂ်ာမနီဟာ ရာသီဥတု ၾကမ္းတဲ့ (ေအးတဲ့) ေဒသမွာရွိတာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့
အစားအစာကိုစားေလ့ရွိတာျဖစ္ပါတယ္။ ေပါင္မုန္ ့ဟာလည္းဂ်ာမန္ေတြရဲ ့ အဓိကအစား
အစာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး အမ်ိဳးအစားမ်ားစြာရွိပါတယ္။
ဂ်ာမန္ေတြဟာ တေန ့ကို မနက္စာ၊ ေန ့လည္စာ၊ ညစာ ဆိုၿပီး ၃နပ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။
မနက္စာကိုေတာ့မ်ားေသာအားျဖင့္ ေပါင္မုန္ ့ကို ယို၊ ပ်ားရည္၊ အသားျပား၊ ခ်ိစ္ ေတြနဲ ့
စားၾကသလို Müsli (ေကြကာအုတ္) နဲ ့ႏြားႏို ့၊ သစ္သီး၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စတာေတြနဲ ့စားၾကပါတယ္။
ၾကက္ဥျပဳတ္လည္းစားေလ့ရွိပါတယ္။ ေနာက္ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္၊ ႏြားႏို ့၊ ကာကားအိုး
(ေခ်ာကလက္ရည္) နဲ ့အခ်ိဳ ရည္ေတြလည္းေသာက္ေလ့ရွိပါတယ္။
ေန ့လည္စာကိုေတာ့ ေန ့ခင္း ၁၂နာရီနဲ ့ ေန ့ခင္း ၂နာရီအၾကားမွာစားေလ့ရွိၿပီး အဓိက
ထားၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးခ်က္ျပဳတ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။ ညစာကေတာ့ Abendbrot လို ့ေျပာေလ့ရွိတဲ့
ေပါင္မုန္ ့ပါ။ ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ေန ့လည္စာစားခ်ိန္ေတြမွာ အလုပ္သြားေနရတာေၾကာင့္
ညစာကိုပဲ အဓိက ထားၿပီး စားလာၾကပါတယ္။ ဂ်ာမနီမွာ အစားအေသာက္ဓေလ့နဲ ့ပတ္သက္
ၿပီးေျပာေလ့ရွိတာကေတာ့ မနက္စာကို ဧကရဇ္ မင္းလို၊ ေန ့လည္စာကို ဘုရင္လိုစားၿပီး
ညစာကိုေတာ့ သူေတာင္းစားလိုစားတယ္လို ့ဆိုၾကပါတယ္။ (Morgens wie ein Kaiser,
mittags wie ein König, abends wie ein Bettelmann) မနက္စာနဲ ့ ေန ့လည္စာကို
ေကာင္းေကာင္းစားၿပီး ညစာကို ေလ်ာ့စားတယ္လို ့ေျပာတာပါ။
၀က္သား၊အမဲသား၊ၾကက္သားတို ့ကေတာ့ ဂ်ာမန္ေတြအၾကိဳက္ပါ။ ၀က္ကေတာ့ အၾကိဳက္
ဆံုးပါပဲ။ ဘဲ၊ငန္း၊ ၾကက္ဆင္ေတြလည္းစားၾကပါတယ္။ ယုန္သား၊သမင္၊ဒရယ္စတာေတြကို
လည္း ေန ့ထူးေန ့ျမတ္ေန ့ေတြမွာအထူးတလည္စားေလ့ရွိပါတယ္။ ငါးကိုေတာ့ ဂ်ာမနီ
ေျမာက္ပိုင္း (ပင္လယ္ရွိလို ့ပါ)မွာအစားမ်ားပါတယ္။ အသားေတြကို ျပဳတ္လို ့၊ ကင္လို ့၊
မနပ္တနပ္ေၾကာ္လို ့စားၾကေလ့ရွိပါတယ္။ က်မတို ့စားသလိုဆီျပန္ဟင္းမ်ိဳးေတာ့
စားေလ့မရွိပါဘူး။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကိုေတာ့ ျပဳတ္ၿပီး အရည္ေသာက္ဟင္းခ်က္ၾကတာမ်ားပါတယ္။
အာလူး၊ ေဂၚဖီထုပ္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ေတြကိုအစားမ်ားၾကပါတယ္။ ဆလတ္ရြက္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီတို ့လည္းစားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကေတာ့
အနံဆိုးတာေၾကာင့္ ေရွာင္ၾကပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း အီတလီ၊ ျပင္သစ္အစားအစာေတြ
ေရပန္းစားလာတာရယ္၊ က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတယ္ဆိုတာေၾကာင့္ နဲနဲပို
စားလာၾကပါတယ္။
အသားဟင္းေတြနဲ ့ အာလူးကိုပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးလုပ္ထားတဲ့ အရံဟင္းေတြနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိပါတယ္။
ထမင္းကိုေတာ့ ငါးဟင္းေတြ၊ ၾကက္သားဟင္းေတြနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိၿပီး ေခါက္ဆြဲကိုလည္း
အသားဟင္းေတြနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိပါတယ္။ ဂ်ာမန္ေခါက္ဆြဲက ၾကက္ဥေတြအမ်ားၾကီပါပါတယ္။
ဂ်ာမနီေတာင္ပိုင္းက ေခါက္ဆြဲ Spätzle ကိုစားၾကပါတယ္။
အႏွစ္အရည္အျဖစ္ေတာ့ sauce ေတြကိုသံုးၾကပါတယ္။ ဒါကလည္းျပင္သစ္ ကကူးလာတဲ့
ဓေလ့ပါ။
ဟင္းထဲခပ္ေလ့ရွိတာကေတာ့ ဆားနဲ ့ငရုပ္ေကာင္းပါပဲ။ Senf ကို၀က္အူေခ်ာင္းနဲ ့တို ့စား
ေလ့ရွိၿပီး။ Ketchup နဲ ့ Mayonnaise ကိုလည္းသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ က်မတို ့က နံနံပင္၊
ပင္စိမ္းစတာေတြကို ထဲ့သံုးသလို ဂ်ာမန္ေတြကလည္း Petersilie, Majoran, Thymian,
Lorbeer, Dill und Schnittlauch ေတြကိုသံုးၾကပါတယ္။
ေနာက္ပိုင္း အီတလီဘက္က Basilikum, Rosmarin, Oregano ေတြသံုးလာၾကသလို
ငရုပ္သီမႈန္ ့၊ မဆလာတို ့လည္း ေနရာရလာၾကပါတယ္။
အခ်ိဳပြဲအေနနဲ ့ကေတာ့ ကိတ္မုန္ ့အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သစ္သီးကိတ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိၿပီး။ ခ်ိစ္ကိတ္ကေတာ့
အၾကိဳက္မ်ားၾကပါတယ္။အီတလီ ေရခဲမုန္ ့က ၁၉၂၀ေလာက္ကစၿပီး ေရပန္းစားလာခဲ့ပါတယ္။
အခုလိုအစားအစာေတြကိုေျခခံၿပီး ဂ်ာမန္ေဒသေတြအလိုက္ အထူးတလည္ အစားအစာ
ေတြရွိၾကပါတယ္။ က်မတို ့လိုပဲ ဘယ္နယ္က ဘာေကာင္းတယ္ဆိုသလိုေပါ့။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ။
ရခိုင္မုန္ ့တီ၊ မႏၱေလးနန္းၾကီး၊ ဖ်ာပံုမုန္ ့ဟင္းခါး စသျဖင့္ေပါေလ။
ေဒသအလိုက္အစားအစာေတြကိုေတာ့ ေနာက္ ပို ့စ္မွာဆက္ေရးပါ့မယ္။
Ref: http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_K%C3%BCche
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
Thanks for sharing. It is interesting.
Iora
Thanks for sharing.Is U Thomas interested in cooking?
Gyidaw
သူမ်ားနိုင္ငံအစားအစားေတြစိတ္၀င္စားေပမယ္႔ တကူးတကေတာ႔ မေလ႔လာျဖစ္ဘူး။ အခုလို ကိုယ္ဖတ္ေလ႔ရွိတဲ႔ ဘေလာ႔ေတြကေန သိရတာ ကို ပိုသေဘက်ဖတ္မိတယ္။ ျမန္မာတစ္ေယာက္အျမင္ကေနေရးထားလုိ႕လည္းျဖစ္မယ္ေနာ္။
ေက်းဇူးပါပဲ။ ဗဟုသုတရတယ္။
၀က္ေပါင္ကင္ထားတာေတြ၊
အရမ္းႀကိဳက္။
အဲဒီတုံးကကိုက္ႏိုင္ေသးတယ္။
ခုေတာ့ပုံဘဲၾကည့္ရေတာ့မယ္ေလ...။
:)))
Iora, Gyidaw thanks for visiting.
from Thomas to Gyidaw: mostly interested in eating not cooking, but I can make indian special tea(chai with many spices) do you like it? I will make for you when you visit us...
ေကာင္းမြန္၀င္း လာအားေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
မီးမီး ပံုထဲကပဲစားပါ။ အျပင္မွာစား ရင္ အဆီတက္ပါတယ္။
ေဂၚဖီထုပ္ခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ ဝက္အူေခ်ာင္းကေတာ့ က်ေနာ့္အလုပ္က ကင္န္တင္းမွာ ခဏခဏ စားျဖစ္တယ္၊ ဂ်ာမန္စာေတြကို ႀကိဳက္ပါတယ္..။
က်ြန္မ မွတ္မိတာေတာ့ စားေသာက္ဆိုင္မွာ သူတို႕ေတြ ေန႕လည္စာ စားတဲ့ပန္းကန္ၾကီးက ရွည္အၾကီးၾကီးပဲ.... ကိုယ္ေတြ တေနကုန္စားလို႕ေတာင္ ကုန္မယ္မထင္ဘူး။ လူေကာင္ထြားလို႕ ကယ္လိုရီအမ်ားၾကီး လိုတယ္ ထင္ပါရဲ့.....
အေပၚက ဝက္သားဟင္းတံုးႀကီး စားခ်င္စရာ ဗဟုသုသ ေလးေတြ အတြက္ ေက်းဇူးဗ်ာ
အစ္မေရ... ျမန္မာျပည္က ျပန္ေရာက္ပါၿပီ။ အစားအေသာက္အေၾကာင္း ေရးထားတာမုိ႔ ဒီကလည္း စိတ္ဝင္တစားနဲ႔ လာဖတ္ရင္း စာေႂကြးေတြပါ ရွင္းသြားပါတယ္။ အဲလုိ သူ႔ႏုိင္ငံနဲ႔ ႐ုိးရာအလုိက္ အစားအေသာက္ေတြ ဇြန္လည္း စိတ္ဝင္စားတယ္။ ဂ်ာမန္ေတြ အသားႀကိဳက္တာ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ ေျပာျပဖူးတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း သူတုိ႔ ထြားၾကတာေနမွာေနာ္။
ေနာက္ပုိ႔စ္ေတြ ေမွ်ာ္ေနမယ္ အစ္မရွင္ေလး.. း)
ညီမေတာ့ ဂ်ာမန္စား မခ်က္စားျဖစ္ဖူး.. တစ္ခါတစ္ေလ စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာရင္ အေဒၚအိမ္သြားစားတယ္ း)
ဗမာစတိုး အေၾကာင္းေလး လာဖတ္ဦးေနာ္..
စားခ်င္တာေလး ေတြ မွာခ်င္ရင္ မွာ လို႔ရတယ္..
Post a Comment