Sunday, 11 April 2010
က်မနဲ ့ Allergy ( Kreuzallergie)
အခုလိုေႏြဦးရာသီေရာက္ၿပီဆိုရင္ က်မရဲ ့
Hay feverအလာဂ်ီ ေရာဂါစတာပါပဲ။
ေနသာၿပီး၊ ပန္းေတြပြင့္လို ့လွေနၾကေပမဲ့
က်မအတြက္ေတာ့ဒုကၡပါပဲ။ မ်က္လံုးေတြ
ကယား၊ မ်က္ရည္ေတြက်၊ အာေဂါင္ေတြယား၊
ႏွာရည္ေတြက်လိုက္၊ ႏွာေခါင္းကပိတ္ေနလိုက္၊ တခ်ီးခ်ီးနဲ ့ေခ် လိုက္....
ညညဆို ႏွာေခါင္းပိတ္လို ့ အိပ္မရျဖစ္ရတာလည္းမ်ားၿပီ။ တခါတေလ
တစ္ေရႏိုး ထေခ်ျပန္ေရာ၊ ႏွာရည္ကက်၊ အာေဂါင္ကယား နဲ ့ထိုင္ေနရတဲ့
ညေတြလည္းမ်ားၿပီ။
သက္သာမလားလို ့ သံုးရတဲ့ မ်က္စဥ္း၊ ႏွာေခါင္းထဲထဲ့တဲ့ေဆးေတြ၊ေသာက္
ေဆးေတြ....တစ္ရူးစကၠဴေတြ၊ ေန ့ညအျမဲေဆာင္ထားရတယ္။
အိမ္မွာေနရင္ေတာ္ေသးေပမဲ့ အလုပ္မွာဆို ေတာ္ေတာ္ အဆင္မေျပဘူး။
ေသာက္ေဆးကိုေတာ့ မတတ္သာမွပဲေသာက္ျဖစ္တယ္။ ေဆးေသာက္ၿပီးရင္
ေခါင္းေတြမၾကည္၊စိတ္ေတြစုစည္းလို ့မရ....ေနရခက္ျပန္ေရာ။
တေန ့ကညေနဘက္ ေပါင္မုန္ ့နဲ ့ Tahin(ႏွမ္းအႏွစ္နဲ ့ဆီနဲ ့) စားမိပါတယ္။
အာေဂါင္ေတြရုတ္တရက္ယားလာၿပီး မ်က္ရည္ေတြက်၊ အဆက္မျပတ္ေခ်
ပါတယ္။ အသက္ရႈေတာင္က်ပ္လာတယ္။ ဒါနဲ ့ေဆးခ်က္ခ်င္းေသာက္လိုက္ရတယ္။
က်မသတိထားမိေနတာက တခ်ိဳ ့အစားအစာေတြနဲ ့မတည့္ျဖစ္လာတာပဲ။
အရင္က ပန္းသီးဆိုၾကိဳက္လို ့စားျဖစ္တယ္။ ေနာက္ပိုင္းပန္းသီးစားမိတာနဲ ့
အာေခါင္ေတြယား၊ႏွာေေခ်၊ ႏွာရည္ေတြက် စတဲ့ အလာဂ်ီ လကၡဏာေတြျပ
တာသတိထားမိတယ္။ အလုပ္မွာ Soja အမႈန္ ့ကိုေဖ်ာ္လိုက္တုန္းကလည္း
အဲ့ဒီလိုပဲ။
ဒီေန ့ေတာ့ Hay fever ကေန Food Allergy ျဖစ္တတ္ပံုကိုဖတ္လိုက္ရတယ္။
ဥေရာပမွာလူ၅ေယာက္မွာ ၁ ေယာက္ေလာက္က Hay fever ရွိတယ္။
အမ်ားစုကေတာ့ Birke(birch tree),Erle (alder)နဲ ့Haselstrauch တို ့
နဲ ့ပါ။
Hay fever ျဖစ္ရာကေန Food Allergy ပါဆက္ျဖစ္လာၾကတဲ့ဦးေရ
ဟာ အခုေနာက္ပိုင္းမွာသိသိသာသာမ်ားလာပါတယ္။
ဂ်ာမန္လိုေတာ့Kreuzallergie လို ့ေခၚပါတယ္။Hay fever ျဖစ္ေစတဲ့
(မိမိနဲ ့မတဲ့တဲ့) ဓါတ္ေတြ နဲ ့နီးစပ္တဲ့ ဓါတု၊ဇီ၀ ဓါတ္ေတြေၾကာင့္
Food allergy ကိုျဖစ္ေစပါတယ္။
Birke,Erle နဲ ့Haselstrauch နဲ ့မတဲ့တဲ့သူက Apple,Pfirsich,
Kirschen, Haselnuss, Mandeln, Walnuss တို ့နဲ ့မတဲ့တတ္သလို၊
Beifuß-, Korbblütlerpollen z. B. Chrysanthemen, Margeriten,
Gerbera, Löwenzahn နဲ ့မတဲ့သူေတြကေတာ့ Sellerie, Petersilie,
Kamille, Karotte, Anis, Dill, Lauch, Koriander, Fenchel, Kümmel,
Sonnenblumenkerne တို ့နဲ ့မတဲ့တတ္ပါဘူး။
စားမိတာနဲ ့အာေခါင္ေတြယား၊ႏွာေေခ်၊ ႏွာရည္ေတြက် စတဲ့ အလာဂ်ီ
လကၡဏာေတြျပပါတယ္။
ဒီေနရာမွာဆက္ၾကည့္လို ့ရပါေသးတယ္။
တခ်ိဳ ့သူေတြဆိုရင္ မိမိနဲ ့မတဲ့တဲ့ အရာကိုစားထားသူနားေရာက္တာနဲ ့၊
ဒါမွမဟုတ္ အဲ့ဒီမစားအစာကိုျပင္ဆင္ေပးရံုနဲ ့
အလာဂ်ီလကၡဏာေတြျပတယ္လို ့သုေတသနတခုကဆိုပါတယ္။
အသီးအရြက္ ေတြမွာရွိတဲ့ Allergen ေတြဟာ Protein ေတြျဖစ္လို ့
ခ်က္လိုက္၊ေၾကာ္လိုက္၊ အပူေပးလိုက္ရင္ အလာဂ်င္ေတြ ဓါတ္ပ်က္သြားလို ့
စားရင္ ျပသနာမရွိေတာ့ပါဘူး။
Hay fever အတြက္ ဘယ္အရာနဲ ့အလာဂ်ီရွိတယ္ဆိုတာကို ေဆးခန္း
ေတြမွာ Allergy Test နဲ ့စစ္လို ့ရပါတယ္။ Food Allergy( Kreuzallergie)
အတြက္ကေတာ့ စစ္လို ့ရေပမဲ့ေစ်းၾကီးပါတယ္။ သူအတြက္ ကုသနည္း
လည္း ေကာင္းေကာင္းမရွိေသးပါဘူး။ က်မတို ့လို Hay fever ရွိသူေတြ
အတြက္ေတာ့ကိုယ္ဘာနဲ ့အလာဂ်ီရွိတယ္ဆိုတာသိထားၿပီး အစားအေသာက္ကို
ဂရုစိုက္စားရံုပဲရွိပါတယ္။
Hay fever နဲ ့ပတ္သက္ၿပီးေတာ့ ကုသနည္းေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား
ရွိပါတယ္။ Allergy desensitization, Eigenbluttherapie ( Autoblood),
Akupunktur, Bioresonanz စသျဖင့္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ မိမိဆရာ၀န္နဲ ့
တိုင္ပင္ၿပီး ကုသၾကည့္လို ့ရပါတယ္။
သူငယ္ခ်င္းတို ့ က်န္းမာေပွ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
အသီးအရြက္နဲ႔ေတာ့ ခုခ်ိန္ထိ တစ္ခါမွ အလာဂ်ီမျဖစ္ဖူးေသးဘူး အစ္မေရ။ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္က အမ်ိဳးအမည္သိပ္မသိတဲ့ ပင္လယ္ငါးတစ္ခါစားၿပီး တစ္ကုိယ္လုံးမွာ အင္ပ်င္ေတြလုိ ထြက္ဖူးတယ္။ အဲဒီ့ေနာက္ပုိင္း မစားဘူးတဲ့ငါးဆုိ လုံး၀စမ္းမစားရဲသေလာက္ျဖစ္သြားတယ္။
မမရွင္ေလးေရ..
ေတာ္ေတာ္ အေနရအထိုင္ရခက္မွာပဲေနာ္.. စိတ္မေကာင္းဘူး..။
ညီမေတာ့ တခါမွ အဲလိုမျဖစ္ေသးဖူးဘူး..
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ေတာ့ ျဖစ္ဖူးတယ္။ ေဆးအေၾကာင္း သူ႔ကို ေျပာျပဖို႔ ကူးသြားပါတယ္ေနာ္။
ကိုယ္ခ်င္းစာတယ္သိလား... ဒို႔လဲ seafood allergy ရွိတယ္... သိပ္စိတ္ညစ္ဖို႔ေကာင္းတယ္
ေဒၚ၈်ီးအိေရ..ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္တယ္..
ခံစားေနရေပမဲ့..ဂဂနန မသိခဲ့ပါဘူး
seafood allergyရိွတယ္။ ဂဏန္းနဲ႔ပုစြန္ထုပ္ပဲ။ ပုစြန္ေသးရင္စားလုိ႔ရတယ္။ ျဖစ္လိုက္ရင္ ၃ရက္ေလာက္ မခ်ိမဆန္႔ခံရတာမုိ႔ မစားရဲဘူး။ က်န္တဲ႔ ေရထဲက စားစရာေတြေတာ႔ အကုန္တည္႔တယ္။
pollenကေတာ႔ ဘာမတည္႔တယ္မသိဘူး။ အပင္တခ်ိဳ႔နား သြားမိရင္ ႏွာေခ်တာ တဟပ္ဟပ္ တခ်ိဳးခ်ိဳးပဲ။
ကိုယ္ခ်င္းစာပါတယ္ဗ်ာ
က်ေနာ္မွာေတာ႔ မရွိဘူးထင္တာဘဲ
ဗဟုသုတ အတြက္ေက်းဇူးပါ
ခင္တဲ႔
ေရႊစင္
ခုထိေတာ့ဘာအလာဂ်ီမွမလာေသးဘူး၊ကိုယ့္ေရာဂါေတြနဲ့
ကိုယ္ထူေနလို့ေလ...အိမ္ကတစ္ေယာက္ကေတာ့ ၁၀ရက္ ရွိျပီ နွာေခ်ျပီး ခုဖ်ားေနျပီ။ေဆးနဲ့ပတ္သတ္တဲ့ ဗဟုသုတ ဖတ္ရလို့ေက်းဇူးေနာ္အမ...
Post a Comment