Tuesday, 20 July 2010

Spätzle နဲ ့ မိတ္ဆက္ျခင္း


Spätzle ကေတာ့ က်မတို ့ေနတဲ့ ေဒသ ( Baden-Württemberg ) ရဲ ့
အစားအစာဆိုပါေတာ့။ Spätzle ကို ဂ်ံဳ၊ ၾကက္ဥ တို ့နဲ ့လုပ္တာပါ။
လြယ္လြယ္ေျပာရရင္ေတာ့ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲလိုပါပဲ။ ေခါက္ဆြဲလို ေတာ့
အမွ်င္ရွည္မဟုတ္ပါဘူး။ၾကက္ဥ အနဲအမ်ားကေတာ့ မိမိႏွစ္သက္မႈ၊
တတ္ႏိုင္မႈေပၚမူတည္ပါတယ္။
အေျခခံကေတာ့ ဂ်ံဳ ၁၀၀ ၈ရမ္ ကို ၾကက္ဥ ၁ လံုး ႏွဳန္းပါ။Spätzle ပံုစံေတြက
လည္း နဲနဲစီကြဲပါတယ္။ ကိုယ္လုပ္တဲ့ ေပၚမွာမူတည္ပါတယ္။
အေျခခံ နည္းကေတာ့ (၆ေယာက္စာအတြက္)
ဂ်ံဳ
၅၀၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ ၅ လံုး
ဆား
လၻက္ရည္ဇြန္း တ၀က္္
ဇာလိပ္ဖိုသီးအမႈန္ ့ လၻက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ( မထည့္လည္းရပါတယ္)
ေရေႏြးေႏြး 1/4 လီတာ
ေထာပတ္
စားဇြန္း ၃ ဇြန္း
ေထာပတ္မပါ ပဲ ဂ်ံဳ၊ ၾကက္ဥ၊ဆားကို ဇလံုထဲထည့္ပါ။ ေရကို နည္းနည္းခ်င္းစီ
ထည့္ ၿပီး စက္နဲ ့ေရာေမႊပါ။ ကိုယ္သံုးတဲ့ ဂ်ံဳေပၚမူတည္ၿပီး အျပစ္အက်ဲ
ကြာတတ္လို ့ပါ။(တခ်ိဳ ့ၾကေတာ့လက္နဲ ့ေမႊတာေပါ့ေလ။ ေတာ္ေတာ္ေမႊရတယ္။)
အခဲေလးေတြေပ်ာက္လို ့ ညက္ၿပီးစီးလာတဲ့အထိေမႊပါ။ၿပီးရင္ခဏေလာက္ ထား
ထားလိုက္ပါ။ ဆိုပါေတာ့ ၁နာရီ ေလာက္ေပါ့။ၿပီးရင္ေနာက္တခါထပ္ေမႊေပးပါ။
Spätzle လုပ္တဲ့ နည္းေတြကေတာ့ မ်ားပါတယ္။
ေရွးပံုစံကေတာ့ ေရစြပ္ထားတဲ့သစ္သားျပားေပၚကို မႈန္ ့ႏွစ္ကို တင္၊ ခပ္ျပားျပား၊
ခပ္ပါးပါး ျဖန္ ့ၿပီး ဓါးနဲ ့ခပ္ၿပီးဆားထဲ့ထားတဲ့ ေရႏြးအိုးထဲ ထည့္ျပဳပ္ပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြ ေရေပၚ ေပၚလာရင္ ဆယ္ၿပီး ေရးေအး ထဲ ခဏေလး
ထဲ့ေဆးေပးၿပီး ဇကာနဲ ့စစ္ေပးပါ။
စားခါနီးေတာ့မွ ေထာပတ္ထဲ့ထားတဲ့ ဒယ္အိုးျပားထဲကို Spätzle ေတြထဲ့
ခဏေလာက္ လွိမ့္ေပးလိုက္ရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
Spätzle လုပ္လို ့ရတဲ့ဇကာေတြ ရွိပါတယ္။





က်မကေတာ့ အလြယ္နည္းပဲသံုးပါတယ္။
Spätzle ကို အသားဟင္းမ်ားအသီးအရြက္ဟင္းမ်ား၊ ၀က္အူေခ်ာင္းနဲ ့ပဲဟင္း
စသျဖင့္ မိမိႏွစ္သက္တာနဲ ့တြဲစားလို ့ရပါတယ္။
လုပ္ရတာေပ်ာ္စရာလည္းေကာင္း၊ စားလို ့လည္းေကာင္းတဲ့ Spätzle ပါ။

9 comments:

လသာည said...

spatzleဆိုတာ တခါမွ မစားဖူးဘူး..။ စပါကတ္တီပဲ စားဖူးတာ။ spatzle စားခ်င္စရာ။ စားဖူးခ်င္တယ္..

မိုးစက္ပြင့္ said...

မုန္႕လက္ေဆာင္းဖတ္လုပ္နည္းနဲ႕ သေဘာတရားတူသလိုပဲေနာ္.....

လုလု said...

မမရွင္ေလး
ေတာ္လုိက္တာ။ တစ္ခါမွေတာ့ မစားဖူးဘူးရယ္။ စားဖူးခ်င္လုိက္တာ။
ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
လုလု

T T Sweet said...

ရွင္ေလးေၿပာတဲ႔ဟာေတာ႔ တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး။ ဒါေပမဲ႔ မုန္႔ဗိုင္းေတာင္႔ကို သတိရတယ္။ အုန္းသီးဆံေဖြးေဖြးနဲ႔ မုန္႕ဗိုင္းေတာင္႔ စားခ်င္လိုက္တာ။
စပါဂတီနဲ႔လဲ နဲနဲဆင္တယ္ေနာ္။

SHWE ZIN U said...

မလု တို႕ ေတာင္ မစားဘူးတာ ေရႊစင္ဦး ဆိုေဝးေရာ ဒါေပမဲ႔ ညီမေျပာထားတဲ႔ နည္းအတိုင္း ဆို လုပ္ရမွာ သိပ္မခက္သလိုဘဲ ႀကံဳရင္ေတာ႔ လုပ္စားၾကည္႕အုန္းမယ္

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

စူးႏြယ္ေလး said...

ကိုယ္တိုင္မလုပ္ဖူးေသးဘူး...

ko ko naing said...

schmeckt gut !

ဇြန္မိုးစက္ said...

မစားဖူးဘူး အစ္မ။ Pasta နဲ႔ ဆင္တယ္ေနာ္။

စႏၵကူး said...

စားဖူးဘူး... လုပ္ၾကည့္အံုးမယ္..
မမရွင္ေလးေရးေပးထားတဲ့နည္းကရွင္းတယ္..
လုပ္စားျဖစ္ရင္ပံုပို႔လိုက္မယ္ေနာ္..