Saturday, 2 October 2010
Dampfnudeln / Dumplings
Dampfnudeln ဆိုတာကေတာ့ လြယ္လြယ္ေရးျပရရင္ အစာမပါတဲ့ေပါက္စီ
လိုပါပဲ။ ဂ်ာမနီေတာင္ပိုင္းရဲ ့အစားအစာပါ။ သူ ့ကို က်မကေတာ့ dessert အေနနဲ ့
ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။ Vanilla Custard နဲ ့ပါ။
တေန ့က အလုပ္ကသူငယ္ခ်င္းက သူငယ္ငယ္က Dampfnudeln ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ကို
ေက်ာင္းခ်ိန္အားရင္အေျပးသြားၿပီ၀ယ္စားေၾကာင္း၊ လက္မွာ ဗနီလာေဆာ့စ္ေတြ
ေပလို ့ေပါ့။ ေျပာရင္းဆိုရင္းက်မတို ့ လုပ္စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာၾကတာနဲ ့
အိမ္မွာစမ္းလုပ္ၾကည္ျဖစ္ပါတယ္။
ပထမလုပ္တဲ့ေန ့ကေတာ့ အဆင္မေျပပါဘူး။ မုန္ ့သားကေပ်ာ့သြားၿပီးအိုးကၾကပ္
သြားေတာ့ပြအားမရွိေတာ့ဘူး။ ေသာမတ္စ္ကေတာ့ မုန္ ့သားက ပံုမွန္စားေနၾကလိုမဟုတ္ဘူး
တဲ့။ အားေပးပါတယ္။ အမႈိက္ပံုးထဲေရာက္သြားပါတယ္။...
မေန ့ကေတာ့ Zwiebelkuchen (ၾကက္သြန္နီ ကိတ္ဆိုပါေတာ့) လုပ္ေတာ့ မုန္ ့သားလုပ္ပံု
ကအတူူတူူျဖစ္တာနဲ ့ တ၀က္ကို မေၾကပြဲ Dampfnudeln ထပ္လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီတခါေတာ့... ေအာင္ျမင္သြားပါတယ္။
မုန္ ့သားအတြက္ လိုတာေတြကေတာ့ ဂ်ံဳ (500 g) ရိစ္ (၂၀ ဂရမ္ )၊ သၾကား (အနဲငယ္) ၊
ႏြားႏို ့ခပ္ေႏြးေႏြး( 250 ml)၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊ ၾကက္ဥ ၁လံုး၊
ေတာပတ္ (၁၀၀ ဂရမ္) လိုပါတယ္။ (က်မကေတာ့ တ၀က္ခြဲလုပ္ပါတယ္။)
မုန္ ့သားပြလာဖို ့ေတာ့ နာရီ၀က္ေလာက္ေစာင့္ရပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ အလံုးေလးေတြလံုး၊
ေစာက္နက္နက္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ႏြားႏို ့(250 ml) ၊ ေထာပတ္ ၃၀ဂရမ္၊ သၾကား လၻက္ရည္ဇြန္း
တ၀က္၊ ေရာျပီးအပူေပးပါတယ္။ ပူလာရင္ ဂ်ံဳလံုးေလးေတြထဲ၊ အဖံုးအုပ္၊ မီးျပင္ျပင္းနဲ ့တည္ပါတယ္။
ခဏၾကာရင္မီးေလွ်ာ့လိုက္ပါတယ္။ အဖံုးကိုေတာ့ တည္ေနတုန္းမွာလံုး၀မဖြင့္ပါနဲ ့။
မုန္ ့မပြလာေတာ့ပါဘူး။ ႏြားႏို ့ခမ္းသြားရင္ရပါၿပီ။ ေနာက္ ၂မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေဘးမွာ
ဆက္ထားေပးပါ။
ဗနီလာေဆာ့စ္ ပူပူေလးနဲ ့ဆို စားေကာင္းပါတယ္။
တတိယအၾကိမ္ၾကရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းလာမယ္ထင္ပါတယ္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
အရသာ ေကာင္းမဲ့ပံုေလး။ ေနာက္တခါ ဆံုရင္ လုပ္ေက်ြးပါဗ်ိဴ႕....။ ( ဟိ- ပိတ္ရက္ဆိုေတာ့ ဘဒူမွ မရိွလို႕ နာအရင္ဆံုး စားရတယ္တြ)
မိုးစက္
ေကာင္းမဲ့ပံုေလး မမရဲ့။ ႏြားႏို့နဲ့ဆိုေတာ့ အရသာက ဆိမ့္မယ္နဲ့တူတယ္။ မႏၱေလးမွာေတာ့ အဆာမပါတဲ့ေပါက္စီေသးေသးေလးေတြကို မာလာဟင္းနဲ့တြဲစားၾကတယ္။ :)
ဇြန္က မနက္႐ုံးသြားလုိ႔ breakfast တစ္ျခား မစားျဖစ္ရင္ ႐ုံးေအာက္ကေန ေပါက္စီ၀ယ္စားေလ့ရွိတယ္။ အခ်ိဳအရသာ မႀကိဳက္ေတာ့ အသားနဲ႔ပဲစားျဖစ္တာမ်ားတယ္။
သူ႔အေခၚအေ၀ၚကပဲ dumpling နဲ႔ဆင္တာလား၊ အတူတူကုိပဲ ဂ်ာမန္လုိ ေခၚတာလားအစ္မ။
ဒီဟာ မစားဖူးေသးဘူး။ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ မေန႔ကပဲ Zwiebelkuchen လုပ္တယ္။ လာအားေပးပါဦး :)
တစ္မ်ိဳးေလးဘဲ... လုပ္စားၾကည္႔ဦးမယ္ :)
စားခ်င္စရာပဲ.. လာျမည္းလို႔ ရမလားဟင္..
Post a Comment