Saturday, 2 October 2010

Dampfnudeln / Dumplings


Dampfnudeln ဆိုတာကေတာ့ လြယ္လြယ္ေရးျပရရင္ အစာမပါတဲ့ေပါက္စီ
လိုပါပဲ။ ဂ်ာမနီေတာင္ပိုင္းရဲ ့အစားအစာပါ။ သူ ့ကို က်မကေတာ့ dessert အေနနဲ ့
ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။ Vanilla Custard နဲ ့ပါ။

တေန ့က အလုပ္ကသူငယ္ခ်င္းက သူငယ္ငယ္က Dampfnudeln ေရာင္းတဲ့ဆိုင္ကို
ေက်ာင္းခ်ိန္အားရင္အေျပးသြားၿပီ၀ယ္စားေၾကာင္း၊ လက္မွာ ဗနီလာေဆာ့စ္ေတြ
ေပလို ့ေပါ့။ ေျပာရင္းဆိုရင္းက်မတို ့ လုပ္စားခ်င္စိတ္ေပါက္လာၾကတာနဲ ့
အိမ္မွာစမ္းလုပ္ၾကည္ျဖစ္ပါတယ္။

ပထမလုပ္တဲ့ေန ့ကေတာ့ အဆင္မေျပပါဘူး။ မုန္ ့သားကေပ်ာ့သြားၿပီးအိုးကၾကပ္
သြားေတာ့ပြအားမရွိေတာ့ဘူး။ ေသာမတ္စ္ကေတာ့ မုန္ ့သားက ပံုမွန္စားေနၾကလိုမဟုတ္ဘူး
တဲ့။ အားေပးပါတယ္။ အမႈိက္ပံုးထဲေရာက္သြားပါတယ္။...

မေန ့ကေတာ့ Zwiebelkuchen (ၾကက္သြန္နီ ကိတ္ဆိုပါေတာ့) လုပ္ေတာ့ မုန္ ့သားလုပ္ပံု
ကအတူူတူူျဖစ္တာနဲ ့ တ၀က္ကို မေၾကပြဲ Dampfnudeln ထပ္လုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီတခါေတာ့... ေအာင္ျမင္သြားပါတယ္။

မုန္ ့သားအတြက္ လိုတာေတြကေတာ့ ဂ်ံဳ (500 g) ရိစ္ (၂၀ ဂရမ္ )၊ သၾကား (အနဲငယ္) ၊
ႏြားႏို ့ခပ္ေႏြးေႏြး( 250 ml)၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊ ၾကက္ဥ ၁လံုး၊
ေတာပတ္ (၁၀၀ ဂရမ္) လိုပါတယ္။ (က်မကေတာ့ တ၀က္ခြဲလုပ္ပါတယ္။)

မုန္ ့သားပြလာဖို ့ေတာ့ နာရီ၀က္ေလာက္ေစာင့္ရပါတယ္။ ေနာက္ေတာ့ အလံုးေလးေတြလံုး၊
ေစာက္နက္နက္ ဒယ္အိုးထဲမွာ ႏြားႏို ့(250 ml) ၊ ေထာပတ္ ၃၀ဂရမ္၊ သၾကား လၻက္ရည္ဇြန္း
တ၀က္၊ ေရာျပီးအပူေပးပါတယ္။ ပူလာရင္ ဂ်ံဳလံုးေလးေတြထဲ၊ အဖံုးအုပ္၊ မီးျပင္ျပင္းနဲ ့တည္ပါတယ္။

ခဏၾကာရင္မီးေလွ်ာ့လိုက္ပါတယ္။ အဖံုးကိုေတာ့ တည္ေနတုန္းမွာလံုး၀မဖြင့္ပါနဲ ့။
မုန္ ့မပြလာေတာ့ပါဘူး။ ႏြားႏို ့ခမ္းသြားရင္ရပါၿပီ။ ေနာက္ ၂မိနစ္ေလာက္ မီးဖိုေဘးမွာ
ဆက္ထားေပးပါ။
ဗနီလာေဆာ့စ္ ပူပူေလးနဲ ့ဆို စားေကာင္းပါတယ္။

တတိယအၾကိမ္ၾကရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းလာမယ္ထင္ပါတယ္။

6 comments:

Anonymous said...

အရသာ ေကာင္းမဲ့ပံုေလး။ ေနာက္တခါ ဆံုရင္ လုပ္ေက်ြးပါဗ်ိဴ႕....။ ( ဟိ- ပိတ္ရက္ဆိုေတာ့ ဘဒူမွ မရိွလို႕ နာအရင္ဆံုး စားရတယ္တြ)

မိုးစက္

subuueain said...

ေကာင္းမဲ့ပံုေလး မမရဲ့။ ႏြားႏို့နဲ့ဆိုေတာ့ အရသာက ဆိမ့္မယ္နဲ့တူတယ္။ မႏၱေလးမွာေတာ့ အဆာမပါတဲ့ေပါက္စီေသးေသးေလးေတြကို မာလာဟင္းနဲ့တြဲစားၾကတယ္။ :)

ဇြန္မိုးစက္ said...

ဇြန္က မနက္႐ုံးသြားလုိ႔ breakfast တစ္ျခား မစားျဖစ္ရင္ ႐ုံးေအာက္ကေန ေပါက္စီ၀ယ္စားေလ့ရွိတယ္။ အခ်ိဳအရသာ မႀကိဳက္ေတာ့ အသားနဲ႔ပဲစားျဖစ္တာမ်ားတယ္။

သူ႔အေခၚအေ၀ၚကပဲ dumpling နဲ႔ဆင္တာလား၊ အတူတူကုိပဲ ဂ်ာမန္လုိ ေခၚတာလားအစ္မ။

စူးႏြယ္ေလး said...

ဒီဟာ မစားဖူးေသးဘူး။ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ မေန႔ကပဲ Zwiebelkuchen လုပ္တယ္။ လာအားေပးပါဦး :)

သဥၨာ - Thinzar said...

တစ္မ်ိဳးေလးဘဲ... လုပ္စားၾကည္႔ဦးမယ္ :)

Sunny said...

စားခ်င္စရာပဲ.. လာျမည္းလို႔ ရမလားဟင္..