Sunday, 26 December 2010

Windbeutel လုပ္စားမလား။


တေန ့ကစမ္းလုပ္ၾကည့္ျဖစ္တာပါ။
လြယ္လြယ္ကူကူ၊ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ နဲ ့အရသာလည္းရွိပါတယ္။
အခ်ိဳလည္းသိပ္မပါေတာ့ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးနဲ ့စားလို ့ေကာင္းပါတယ္။
Windbeutel ကေတာ့ ဂ်ာမန္လိုေခၚတာပါ။ ျမန္မာလိုေတာ့ ဘယ္လိုေခၚတယ္
မသိပါဘူး။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္စားေကာင္းဖို ့အဓိကပါေလ။
အခု ၂၀ စာအတြက္ ( တ၀က္စာ လုပ္လည္းရပါတယ္။)
မုန္ ့သားအတြက္လိုတာေတြကေတာ့...
ေထာပတ္ 100 g
ဂ်ံဳမႈန္ ့ 250 g
ဆား အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ ၾကီးရင္ ၅ လံုး၊ ေသးရင္ ၆ လံုး
ေရ 500 ml

ခရမ္ အစာအတြက္လိုတာကေတာ့
၂၅၀ ဂရမ္ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ လိေမၼာ္သီး၊ သရက္သီ...မိမိၾကိဳက္ရာ
၂၅၀ ဂရမ္ Sahne ခရမ္
သၾကား စားဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ၿပီး အေပၚက ျဖဴးဖို ့သၾကားမႈန္ ့

မုန္ ့ဖုတ္တဲ့ Oven ကို 220°C ၾကိဳတင္ျပီးအပူေပးထားပါ။

ပထမ အိုးထဲမွာ ေရ ၊ ေထာပတ္၊ဆား တို ့ကို ထဲ့ၿပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။
ေထာပတ္ အရည္ေပ်ာ္သြား ရင္ ဇကာခ်ထားတဲ ့ဂ်ံဳ မႈန္ ့ေတြ ကိုတစ္ခါထဲထဲ့
ၿပီး သစ္သားေယာင္းမနဲ ့ေမႊပါတယ္။ မီးေလွ်ာ့ခ်လိုက္ပါ။ ဂ်ံဳေတြလံုးခဲလာၿပီး
အိုးမွာ အျဖဴေရာင္ အလႊာေလး ကပ္ လာရင္ ရပါၿပီ။
ဂ်ံဳလံုး ကို ခြက္တခုထဲထဲ့ပါ။ ၾကက္ဥ ေတြကို တလံုးစီေဖါက္ထဲ့လိုက္ ေမႊလိုက္
လုပ္ၿပီးထဲ့ေပးပါ။ ဂ်ံဳ သားနဲ ့ၾကက္ဥ ေရာသမသြားၿပီး ေခ်ာသြားတဲ့အထိ
ေမႊရပါမယ္။ ေမႊတဲ့ေနရာမွာ နဲနဲလက္၀င္ပါတယ္။

မုန္ ဖုတ္မဲ့ ဘန္းမွာ မုန္ ့ဖုတ္စကၠဴခင္းပါ။
ရလာတဲ့မုန္ ့သားေတြကို မုန္ ့ညွစ္တဲ့ အိတ္ ထဲကိုထဲ့ပါ။ က်မကေတာ့ ရိုးရိုး ပလတ္စတစ္
အိတ္ထဲထဲ့ၿပီး ေဒါင့္ခၽြန္းေလးကိုညွပ္လိုက္ၿပီး ညွစ္ယူပါတယ္။
မိမိလိုခ်င္တဲ့ အရြယ္ေလာက္ ( လက္မနဲ ့လက္ညႈိး တစ္၀ိုင္းခန္ ့) ညွစ္ ခ်ယူပါ။
တစ္ခုနဲ ့တစ္ခု နဲနဲခြာထားေပးပါ။


ဘန္းကို Oven အလယ္ ဆင့္မွာ ထဲ့ၿပီး မိနစ္ ၂၀၊ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ ၾကာေအာင္
ဖုတ္ပါ။ အရြယ္ၾကီးရင္ၾကီးသလို ဖုတ္ခ်ိန္ၾကာပါတယ္။
မုန္ ့ေလးေတြ ညိဳလာၿပီး အရြယ္ ၂ ဆ တက္လာရင္ ရပါတယ္။
မုန္ ့ဖုတ္ေနတုန္း ပထမ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ မွာ Oven ကို မဖြင့္ပါနဲ ့ မုန္ ့ပြမလာတတ္
သလို ၊ ေအးတဲ့အခါ ပြပြေလးမေနပဲ ျပန္ က်သြားတတ္ပါတယ္။

မုန္ ့က်က္ရင္ Kuchengitter မုန္ ့တင္တဲ့ ဇကာ ေပၚမွာတင္ၿပီး အေအးခံပါ။
သိပ္မပူေတာ့တဲ့ အခ်ိန္မွာ မုန္ ့ကို အလည္က ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးပါ။


Sahne ခရမ္ နဲ ့သၾကားကို ေမႊစက္နဲ ့ခဲတဲ့အထိေမႊပါ။ ညွစ္တဲ့အိပ္ထဲထဲ့ၿပီး
ျခမ္းထာတဲ့ မုန္ ့ ေအာက္ၿခမ္းေပၚမွာ ညွစ္တင္ေပးပါ။ အသီးတင္ေပးပါ။
အေပၚလြာ အုပ္ပါ။ သၾကားမႈန္ ့ျဖဴးေပးၿပီးရင္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ဖုတ္ထားတဲ့ မုန္ ့သားေတြပိုေနရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ခဲထားလို ့ရပါတယ္။

8 comments:

baby taster said...

မုန္႔ေတြက အဲ့လို အိုဗင္က ထုတ္ထုတ္ခ်င္း
ၾကိဳက္တယ္။ ပူပူေနြးေႏြးေလ ေထာပတ္န႔ံ
သင္းေနတာမ်ိဳးေပါ့။ အခ်ိဳမၾကိဳက္ဘူး
စိမ့္စိမ့္ေလးဆိုေတာ့ စားေကာင္းမွာေနာ္
တေန႔ စမ္းလုပ္ၾကည့္ရမယ္။
ခရင္မ္မထည့္လည္းရတယ္ မွလားဟင္
ေက်းဇူးေနာ္ အမ

Evy said...

စိတ္၀င္စားစရာဘဲ မရွင္ေလးေရ။ မုန္႔ဆိုလာထားပဲ။ အားတဲ႔အခ်ိန္က်မွလုပ္ၾကည္႔ရမယ္။ ခုေတာ႔ မွတ္သြားၿပီေနာ္

ေငြစႏၵာ said...

မေရ...မုန္႕လုပ္နည္းေလးမွတ္သြားပါတယ္။

rose said...

မုန္႕ဖုတ္နည္းေလး အတြက္ ေက်းဇူးပါ အစ္မရွင္းေလးေရ... ရို႕စ္လည္း ကိတ္မုန္႕ ဖုတ္တာ ၀ါသနာပါတယ္။ စမ္းလုပ္ႀကည္႕ဦးမယ္။

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

စားခ်င္စရာေလး
ဟိဟိ လုပ္ေတာ႔မလုပ္တတ္ဘူး
ဟင္းဘဲခ်က္တတ္တာ မုန္႔ေတြဘာေတြ လုပ္တတ္ဘူး
မရွင္ေလး လုပ္တာဘဲ စားသြားေတာ႔မယ္ေနာ္

subuueain said...

မုန္႕ေတာ့မလုပ္တတ္ဘူး။ စားဘဲစားတတ္တယ္ မမရွင္ေလးေရ

rose of sharon said...

Sahne ခရမ္ကို မသိဘူး.. အဲဒါမပါဘဲနဲ႔ေရာ လုပ္လို႔ရလား...

Shinlay said...

သူငယ္ခ်င္းတို ့လာလည္တာေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ရို ့စ္.. အဆင္သင့္သံုးလို ့ရတဲ့ ခရမ္ ဘူးေတြရွမွာပါ။
စပေရးဘူးလိုမ်ိဳးေလ။ စမ္းၾကည့္ေပါ့ေလ။